Twitter You Tube Facebook Autobodynews Linked In

Thursday, 19 March 2015 00:00

How Much Do You Know About 2015 Vehicle Technology and Trends?

Written by Toby Chess

I recently gave the following test to the CIC audience in Palm Spring this past January and to an association group meeting. What was amazing after giving the test, how many repairers and insurers did not know the correct answers.

Out of 40 repairers, only one knew what R1234 yf was and this new refrigerant in found on over a dozen vehicles with more converting to this Freon. Not good at all. Take the test and see how well you and staff do with it. All these questions were taken from I-CAR’s New 15 class* (Vehicle Technology and Trends 2015).

 

1. Estimator A states that a 2015 BMW with Head-up displays needs a special windshield.

Estimator B states that a 2015 Mini Cooper with HUD needs a special windshield.

Who is correct?

A.  Estimator A only

B.  Estimator B only

C.  Both Estimator A & B

D.  Neither Estimator

 

2. More 2015 vehicles are switching to the new R-1234-yf refrigerant.

Estimator A states that there now retro fit kits for earlier vehicles equipped with R134

Estimator B states that Toyota is moving in the direction of R-1234-yf.

Who is correct?

A.  Estimator A only

B.  Estimator B only

C.  Both Estimator A & B

D.  Neither Estimator

 

3. A 2015 Jeep Renegade front floor panel is made of

A.  High Strength Low Alloy Steel

B.  Quiet Steel (Laminated)

C.  Advanced High Strength Steel

D.  Ultra-high Strength Steel

 

4.  An estimate is being written on a 2015 Chrysler 200 to section the right front rail. All of the following statements are true except one. Which question is the exception?

A.  The left and right rail use different sectioning locations

B.  An open butt joint is used to section the rail

C.  Chrysler does not recommend weld thru primer

D.  Same sectioning procedure as the 2014 Jeep Cherokee

 

5.  A Left front door on a 2015 Ford F150 is damaged.

Estimator A states that the intrusion beam is made from Series 7 aluminum to prevent galvanic corrosion.

Estimator B states that there is no outer door panel available at this time and new door is needed if the old panel is not repairable. Who is correct?

A. Estimator A only

B. Estimator B only

C. Both Estimator A & B

D. Neither Estimator

 

6. A 2015 Heavy duty GM truck is involved in a front end collision and the front portion of the frame is not repairable.
Estimator A states the GM is now offering a front repair section that is similar to the one offered on the half ton pickup.
Estimator B states the drive train still will need to be removed to replace the front repair section. Who is correct?
A. Estimator A only
B. Estimator B only
C. Both Estimator A & B
D. Neither Estimator

 

7.  A 2015 Honda Accord is involved in a side impact collision and the outer rocker and rocker reinforcement need to be replaced. What pieces of equipment and or fastners are approved by Honda?

A. Any single or 3 phase spot welder & MIG brazing

B. STRSW and MIG welding

C. STRSW and Glue

D. None of the above

 

8.  A 2015 Honda Fit is involved in a front end collision. The left front rail is not repairable.

A. Estimator A states that Honda now recommends weld thru primer between the mating surfaces.

B. Estimator B states that Honda has a front rail section procedure.

Who is correct?

A. Estimator A only

B. Estimator B only

C. Both Estimator A & B

D. Neither Estimator

 

9.  A 2015 Honda Accord has a left front fender that needs to be replaced. The front door needs to be blended. The vehicle is equipped with Lane Watch.

Estimator A states that camera will need to be reaimed and this procedure can only be done authorized Honda Dealer.

Estimator B states that the mirror can be aimed with a laser attached to the mirror and following the procedures outline in OEM service manual.

Who is correct?

A. Estimator A only

B. Estimator B only

C. Both Estimator A & B

D. Neither Estimator

 

10. The deck lid on a 2015 Nissan Rogue is made from plastics and if it is damaged, it needs to be replaced.

A.  True
B.  False

 

11. A 2015 Ford F150 is being repaired from a side impact.

A.  Technician A states that the roof does not need to be replaced to install the B pillar reinforcement.

B.  Technician B states that the maximum temperature that can be applied is 425 degrees F, but the duration of heat is limited as per Ford’s repair manual. Who is correct?

A. Estimator A only

B. Estimator B only

C. Both Estimator A & B

D. Neither Estimator

 

Answers

1. A

2. B

3. D

4. B

5. D

6. A

7. D

8. C

9. D

10. A

11. A

 

*Vehicle Technology and Trends 2015 provides information on upcoming vehicles and technology trends that will impact the repair processes, including structural design innovations, system changes and new materials and electronics throughout new and redesigned vehicles. The course also gives a glimpse into some of the aluminum-intensive vehicles coming to market that will require aluminum repair training.

Read 1955 times