Twitter You Tube Facebook Autobodynews Linked In

Thursday, 24 June 2010 21:24

Heat? On a Toyota Front Frame Rail? No Way!

Written by Toby Chess

Hey Toby:  Can you tell me how much heat can be applied to the front frame rail on a 2008 Toyota Tacoma.  I had an adjuster said that I could use low heat if I monitored it.
—Mario from Whittier

Hey Mario—Toyota says no heat period.  Cold straightening only.  You need to have the CRIB (Collision Repair Information Bulletin) from Toyota and give it to any insurance adjuster who wants you to heat structural parts in the future.

After receiving this note, I was thinking about importance of having the technical knowledge prior to writing an estimate.  About the same time I was visiting with Marco Mamoine of Marco’s Autobody in San Gabriel (CA).  Marco is one of the most anal individuals on doing repairs by the book.  One time I watched him torque the rear bolts on the rear subframe on a BMW.  When he was finished, he marked every bolt head with red paint (as per BMW guide lines).  I don’t think the mechanics at a BMW dealership go that far.  Well, when I got to the shop Marco and his mechanic were working on a 2010 Toyota Corolla.  The engine need to be removed for access to the front frame rail. Both men had small picks, screw drivers, mirrors, lights and everything else under the sun on a service cart next to the car.  They were trying to remove the engine wire loom that is attached to the fuse box on the left apron.  I watched them for 15 minutes trying to find the release for the wire loom, but could not find it.  I tried and Marco kept saying “don”t you break it” plus a few superlatives.  I thought it would be to let him break it, so I backed off.  After another 5 minutes he said that we needed to look up the removal procedures on TIS (Toyota’s Technical Information Service—www.techinfo.toyota.com). We started searching the collision section, but the information was not there.  I suggested that we look in the mechanical section and sure enough we found the procedures to remove and install the engine.  On the fuse box there are 2 black wires that are attached with 10mm nuts.  Remove the nuts and 3 connectors and the whole engine wire loom comes off.  Who would have guessed that two wires held in the unit.  Back to car with the info and 1 minute later the wire loom was off.  Who would have guessed it.  The cost for TIS is less than a dollar a day.  Every body shop that works on Toyotas needs to subscribe and if you don’t believe me, take this following test and see if you can answer the questions.

1.    Technician A states that SRS pig tail on Toyotas is not repairable.  Technician B states that Toyota allows repairs to the SRS wiring and a special kit is available.  Who is correct?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct

2.    Technician A states that Toyota does not approve of reconditioning wheels.  Tech B says that Toyota states in  CRIB # 154 that no refinishing of an OEM is allowed.  Who is correct?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct

3.    Technician A states in CRIB # 170 that adhesion promoter is  recommended on all OE raw plastic bumpers.  Tech B states that flex additive is a substitute for adhesion promoter.  Who is correct?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct

4.    A 2009 Toyota Camry is involved in a collision.  Technician A states according to CRIB #175 (Revised) that HSS occupant cabin reinforcement is repairable without heat.  Technician B states the UHSS occupant reinforcements repairs are not recommended.  Who is right?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct

5.    How many SRS sensors are in a 2010 Toyota Camry?
A. 6
B. 7
C. 8
D. 9

6.    A HSS replacement part is being welded.  Tech A states that MIG welding is acceptable.  Tech B states that STSW is acceptable?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct

7.    A HSS replacement  part is being welded into place.  Tech A states that ER70S6 should be used on frame replacement parts.  Tech B states that ER70S3 should be used for unibody components.  Who is correct?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct

8.    A new hood is being replaced on a 2009 Toyota Camry.  Tech A states that cavity wax is applied to the hood after painting.  Tech B states that a soft chip primer is applied to lower front section of the hood.  Who is correct?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct
9.    Technician A states that Toyota has a partial replacement part procedure for the inner rail.  Tech B states that locations B & C according to the Toyota Repair Manual are section locations.  Who is correct?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct

10.    Location A on the rail has minor damage.  Tech A states that in the Toyota Repair Manual, the rail can be heated to 1150  degrees Fahrenheit with an only an induction heater.  Tech B states that cold straighten is allowed by Toyota on HSS.  Who is correct?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct

11.    What kind of section joint is used when section the above rail?
A. Tappered fillet
B. Butt weld with backer
C. Open butt weld
D. Flanged fillet

12.    A Quarter panel is being replaced on a 2009 Toyota Camry.  Tech A states the CRIB #176 (revised) allows use of adhesive bonding and weld bonding.  Tech B Adhesive is used between the outer panel and the outer wheelhouse panel.  Who is correct?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct

13.    A Quarter panel is being replaced on a 2009 Toyota Camry.  Tech A states that MIG brazing is used at the joint near the package tray.  Tech B states that an Oxy-Acetylene torch with flux brass can be used.  Who is correct?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct

14.    A Center post is being replaced on a 2010 Camry.  Tech A states that the “B” pillar reinforcement is sectioned 35mm above a reference point as per the repair procedures   manual.  Tech B states that butt weld with backer is used. Who is correct?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct

15.    A 2010 Camry has suffered sever damage to the rear of the vehicle.  Tech A states in CRIB #122 that rear body sectioning recommended because it uses less welds and preserves more factory welds and corrosion protection.  Tech B states in CRIB # 157 that the OEM warranty is still  valid with used  OE salvage parts, but is not covered with “imitation counterfeit” parts.  Who is correct?
A. Tech A only
B. Tech B only
C. Both Techs are correct
D. Neither Tech is correct

Answers:
1.a   2.a   3.a   4.b   5.d   6.c   7.d   8.c   9.d   10.b  11.c   12.b   13.a   14.d   15.d

If you missed more that a couple of the questions, you need to subscribe to TIS and attend I-CAR’s POP 01 class along with DAM 08.  You can e-mail me at tcspeedster@yahoo.com and I will be glad to explain the correct answers.

Read 8324 times